22 april, 2007

Fredrik i slips

Jag var på flashig välgörenhetsmiddag i fredags, så över ett år efter min ankomst till Singapore hann passera innan jag fick anledning att dra på mig finkläderna (inget bildbevis på detta, dock). Pengarna för middagen skall gå till en fristad för utrotningshotade djur. Organisationen som har tagit sig an detta project heter ACRES, en lokal aktivistgrupp som har åstadkommit massor, trots en mycket begränsad budget. Jag är imponerad av dessa unga människor, samt tycker att de har en väldigt sund syn på relationen människa-djur, så jag har hjälpt dem litegrann på fritiden, samt donerat en del pengar.

Anledningen till att en liten, av staten osponsrad, organisation tagit på sig ansvaret att bygga in fristad för utrotningshotade djur är att Singapore är ett nav i den illegala smugglingen av utrotningshotade djur. Detta är ett väl känt faktum, men den singaporianska staten gör lite att stoppa det. Det finns en enhet för att bekämpa detta brott, men den är gravt underbemannad och saknar resurser att sköta sitt jobb. Ett fåtal män har alla hamnar och flygplatser, samt broarna till Malaysia på sitt ansvarsområde. Denna grupp, som inte ens har burar att transportera ev. funna smugglade djur, jobbar dessutom bara kontorstid, vilket innebär att smugglare är så gott som 100% säkra så länge de smugglar utanför dessa tider. Som om inte det vore nog, när väl ett smugglat djur har beslagtagits så har polisen ingenstans att placera dem. Polisen har kontakter med Singapore Zoo och Nattsafarit, men dessa är på inget sätt tvungna att ta hand om de djur som hittas, utan tar bara hand om "coola" och sällsynta djur som man kan visa upp för ytterligare några dollar. Inget snack om att återföra djuren till sin naturliga hemvist här inte... Det är pga av detta som ACRES tagit beslutet att ta sig an ett monsterprojekt och bygga en fristad för djuren, där djurens väl står i centrum, inte pengarna de kan generera från besökare. Dessutom skall fristaden så långt det är möjligt användas som en mellanstation, där målsättningen alltid är att återföra djuren till sin naturliga hemvist. ACRES har på bara ett halvår lyckats samla in hälften av pengarna ($1 mille) som behövs för att bygga fristaden, tack vare intensivt kampanjarbete och aktiviteter som denna välgörenhetsmiddag.

Middagen var rejält flashig, med kändisar och en minister (rövslick :-D). Under kvällen så varvades en sjurätters middag, helt vegetarisk förstås, med olika framträdande och aktiviteter. Vi fick genomlida falsksång och konstigt drama, njuta av magdans, samt Vivaldi från en stråkkvartett och gitarrmusik från ett coolt indiskt far-son band (sonen var bara 13 år gammal och hade ett jättesmil hela tiden). Dessutom hölls det auktion för att dra in mer pengar. Olika konstnärer och fotografer hade donerat sina alster som gästerna bjöd på. En signerad t-shirt gick för 350 dollar, men det var nog mest för att kändisen som signerat var den som auktionerade ut den. Det enda tråkiga med middagen var att det aldrig fanns tid att prata med de som satt vid bordet, speciellt hon den granna som satt mittemot...

(Jag har inte hunnit fixa med bilderna från Kuala Lumpur ännu, men det kommer snart. Hav tålamod!)

Inga kommentarer:

test